top of page
  • Foto van schrijverPaul de Koning

Het belang van een veilige werkomgeving


Business Meeting
 

Veiligheid op de werkvloer is een thema dat door deelnemers aan onze workshops over vitaliteit met regelmaat wordt ingebracht. De omgeving waarin je leeft en werkt is mede van invloed op hoe vitaal je je voelt en dit is vervolgens weer invloed op de prestaties die je levert.


Als jij je veilig voelt binnen jouw organisatie dan durf je je te uiten zonder dat je bang bent voor eventuele negatieve consequenties, zoals bijvoorbeeld afwijzing of (negatieve) kritiek. Binnen een veilige werkomgeving is er sprake van vertrouwen, respect en een open communicatie.


Een veilige werkomgeving biedt ruimte voor creativiteit, (persoonlijke) ontwikkeling en innovatie. Wanneer jij je veilig voelt om jouw ideeën te delen, zal je dit ook eerder doen. Dit bevordert een cultuur van continue verbetering en groei, wat bijdraagt aan betere resultaten.


Bovendien heeft een veilige werkomgeving positieve effecten op jouw welzijn; je ervaart minder stress en meer ruimte om gedachten en zorgen te delen waardoor je meer steun ervaart van zowel je leidinggevend als van collega’s. Dit draagt bij aan een gezondere werk-privébalans en vermindert het risico op burn-out en andere psychische problemen.


Om veiligheid op de werkvloer te bevorderen, is het belangrijk dat we een cultuur van openheid en respect nastreven. Dit kan worden bereikt door goed naar elkaar te luisteren, open te staan voor feedback en op basis van gelijkwaardigheid met elkaar te communiceren.


Meer weten over hoe een veilige werkomgeving leidt tot minder uitval, minder verzuim en betere resultaten binnen jouw afdeling of team. Neem contact op met De Vitaalmakers via het contactformulier op onze website www.devitaalmakers.nl of bel 06 5755 3327.


Paul de Koning, Vitaalmaker

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page