top of page
  • Foto van schrijverPaul de Koning

Move Your As#!

Bijgewerkt op: 23 jul. 2022


 

Nederland lijdt aan bewegingsarmoede


Onze olympische sporters hebben het uitmuntend gedaan op de winterspelen, maar Nederland is al jaren Europees Kampioen Zitten.


Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen maanden is het dat sport en bewegen niet hoog op de politieke agenda staan. Sportscholen en sportclubs zijn lange tijd dicht geweest en lang niet iedereen is erin geslaagd om in beweging te blijven. Alle onderzoeken en bijbehorende statistieken op het gebied van gezondheid en bewegen laten zien dat we (veel) minder zijn gaan bewegen en met z’n allen gemiddeld steeds zwaarder worden.


De coronapandemie en het vele thuiswerken van de afgelopen 2 jaar heeft dit proces alleen maar versneld. In het nieuwe kabinet ontbreekt een langetermijnvisie; er wordt in het regeerakkoord te weinig aandacht en prioriteit gegeven aan sport en bewegen terwijl de zorgkosten, mede als gevolg van onze ongezonde levensstijl en het vele zitten, de pan uitrijzen. De aanpak van de overheid is voornamelijk gericht op genezing van zieken (curatie) en te weinig gericht op preventie of beter, op het versterken van mensen (amplitie).


Laat de overheid het hier afweten? Voor een deel is dit zeker waar. Maar eerlijk, zijn we in de eerste plaats niet zelf verantwoordelijk voor onze eigen gezondheid? Tegenwoordig zien wij liever quick fixes. Hoeveel apps hebben wij inmiddels op onze telefoon die ons in staat stellen om maar niet van de bank te hoeven komen? Hoeveel middelbare scholieren kunnen nog zonder hun elektrische fiets? Hoeveel uur per dag brengen wij niet zittend door achter onze laptops of ‘s avonds met de telefoon in ons hand om online te bestellen? Wij maken het onszelf veel te makkelijk. Wellicht handig als je op leeftijd bent en het allemaal niet meer zo soepel gaat. Maar juist het voorkomen van allerlei ongemakken door bijvoorbeeld meer te bewegen, laten wij vaak na.


Regelmatig bewegen leidt niet alleen tot een fitter lichaam, maar vooral ook tot een fitter brein. Door te bewegen maken wij allerlei stoffen in ons brein aan waardoor wij ons beter kunnen concentreren, scherper zijn, betere besluiten kunnen nemen, gelukkiger worden en minder stress ervaren. Bewegen helpt ons niet alleen in het voorkomen van obesitas, maar is ook bewezen effectief in de strijd tegen een burn-out.


Uiteraard ligt er ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor werkgevers in het stimuleren van medewerkers om te blijven bewegen. Iedere dag weer, al is het maar een paar minuten, meerdere keren per dag. Medewerkers zijn hierdoor bewezen productiever, gemotiveerder en nemen betere besluiten. Daarnaast verkleint het de kans op uitval en ziekte, met alle bijkomende kosten.


Laten wij ons uiterste best doen om van Nederland een land te maken waar bewegingsarmoede is uitgebannen en bewegingsrijkdom de norm is. Pak regie over je eigen gezondheid, je bent hiervoor zelf verantwoordelijk! Je bewijst zowel je lichaam als je brein een enorme dienst door meer te gaan bewegen. Spreek daarnaast je werkgever aan op goed werkgeverschap en vraag bijvoorbeeld om een gezondheids- of vitaliteitsprogramma.


Hulp nodig om in beweging te komen of interesse in hoe een gezondheids- of vitaliteitsprogramma eruit zou kunnen zien? Nederland kent inmiddels een groot aantal Vitalogen die jou hierbij kunnen helpen.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page